Tare interesante mai sunt, măcar la simpla lectură, și vinetele marinate libaneze pe care ni le-a trimis întru delectare domnul Marian Rădulescu. Am citit, am înghițit în sec și mi-am programat pe mâine un drum în piață pentru achiziționarea celor necesare. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră.
Prietenul meu, ing. Gelu Barac (nu-i rudă cu Barack Obama), a stat câțiva ani în țări arabe. A venit cu o mulțime de rețete, el fiind, ca și mine, un împătimit colecționar de rețete dar și „bun bucătar amator”, cum îi place să se laude.
Uitați o rețetă simpla dar tare delicioasă:
Vinetele, micuțe și din cele mai decolorate, se spală, se curață de codițe, se crestează longitudinal și se freacă bine cu sare. Se lasă să se scurgă până a doua zi.
Apoi se opăresc în apa fiartă, cu puțină sare, se scurg și se răcesc.
Se umplu cu câte o linguriță din următoarea compoziție: nuci, ardei iute, după gust, usturoi frecat cu sare și toate tocate foarte mărunt cu cuțitul. Se așează în borcane și se presează ușor cu mâna. Se acoperă cu ulei de floarea soarelui. În 3- 4 zile sunt bune de consumat.
Sunt delicioase, picante și merg ca garnitura la orice friptură.
si reteta asta imi place,fiind o impatimita a vinetelor.am mancat ceva asemanator,din borcan,cumparate,dar fara ardei iute si fara nuci.daca gasesc niste vinete micute sigur pun un borcan.
Draga Costachel, daca ai sa faci ca mine ai sa gasesti; am fost la un producator si „l-am ajutat sa culeaga vinetele mici” pe care le considera rebut…
Succes!
Asta-mi aduce aminte de cei mai buni pepenași murați pe care i-am mâncat vreodată, era imediat după ce-și recuperaseră oamenii pământurile din Balta Brăilei și recoltaseră de bucurie absolut tot, inclusiv pepenii mici cât lămâile! 🙂
eu fac in fiecare an vinete murate in saramura ,reteta e foarte simpla : ex din 3 kg vinete micute “curatate de codite” nu taiate cu cutitul , apoi scaldate in apa clocotita lasate sa fiarba atat cat sa le schimbe unpic culoarea ,devin unpic mai inchise la culoare ,le las cam 10 min la fiert intorcandu-le pe toate partile , dupa aceea bagate la saramura facuta cu apa rece si sare :2 linguri mari de sare la 1 kg apa ,controlate zilnic daca mai e nevoie de sare mai adaugam ,daca vinetele nu sunt bine patrunse de saramura vor ramane unpic amare
sa stii ca acel amestec se numeste MAKDUS sau MAQDUS si se face cu nuca ,ardei, fasole , toate tocate si bagate in vinete mici cu coaja subtire. totul se pune in ULEI DE MASLINE cateva luni , tine minte arabii nu mananca ulei de floarea soarelui are colesterol. in lumea araba se fol grasime vegetala sau ulei de palmier , orice altceva.numai bine PREPARATUL ESTE INTRADEVAR EXTRAORDINAR
Colesterol se gaseste EXCLUSIV in grasimile animale, nicidecum in cele vegetale. Cu tot respectul, ce spuneti dvs despre uleiul de floarea-soarelui este total gresit, nu va suparati. Mi-e greu sa accept ca arabii chiar cred asa ceva … sincer.
Prezent! :))
Suna minunat! Sunt o mare amatoare de vinete, sub orice forma, iar reteta de azi este iarasi inedita. Merci tare mult pt idee!
si reteta asta imi place,fiind o impatimita a vinetelor.am mancat ceva asemanator,din borcan,cumparate,dar fara ardei iute si fara nuci.daca gasesc niste vinete micute sigur pun un borcan.
Ca un făcut, acum nu mai găsesc decât vinete mari 🙂
Draga Costachel, daca ai sa faci ca mine ai sa gasesti; am fost la un producator si „l-am ajutat sa culeaga vinetele mici” pe care le considera rebut…
Succes!
Asta-mi aduce aminte de cei mai buni pepenași murați pe care i-am mâncat vreodată, era imediat după ce-și recuperaseră oamenii pământurile din Balta Brăilei și recoltaseră de bucurie absolut tot, inclusiv pepenii mici cât lămâile! 🙂
as vrea sa fac si eu reteta insa nu vad cind se pune otetul?
Păi, din ce deduc din rețeta domnului Rădulescu (mă rog, a domnului Barac), oțet nu se pune.
eu fac in fiecare an vinete murate in saramura ,reteta e foarte simpla : ex din 3 kg vinete micute “curatate de codite” nu taiate cu cutitul , apoi scaldate in apa clocotita lasate sa fiarba atat cat sa le schimbe unpic culoarea ,devin unpic mai inchise la culoare ,le las cam 10 min la fiert intorcandu-le pe toate partile , dupa aceea bagate la saramura facuta cu apa rece si sare :2 linguri mari de sare la 1 kg apa ,controlate zilnic daca mai e nevoie de sare mai adaugam ,daca vinetele nu sunt bine patrunse de saramura vor ramane unpic amare
Salut. Trebuie sa e puna si ceva acru. Eu am mancat asa ceva din conserva, erau intr-adevar in ulei, dar aveau un gust un pic acru 🙂
sa stii ca acel amestec se numeste MAKDUS sau MAQDUS si se face cu nuca ,ardei, fasole , toate tocate si bagate in vinete mici cu coaja subtire. totul se pune in ULEI DE MASLINE cateva luni , tine minte arabii nu mananca ulei de floarea soarelui are colesterol. in lumea araba se fol grasime vegetala sau ulei de palmier , orice altceva.numai bine PREPARATUL ESTE INTRADEVAR EXTRAORDINAR
Colesterol se gaseste EXCLUSIV in grasimile animale, nicidecum in cele vegetale. Cu tot respectul, ce spuneti dvs despre uleiul de floarea-soarelui este total gresit, nu va suparati. Mi-e greu sa accept ca arabii chiar cred asa ceva … sincer.
De unde cumparam acest soi de vinete in Romania? Recunosc ca este delicioasa si nu m-am gandit niciodata ca as putea sa’mi fac si acasa.
Păi ultima oară le-am văzut chiar și la aprozarul meu din colț. De unde deduc că ar trebui să fie și prin hypermarketuri.
Makdus eu Am mincat in Siria, dar in loc de nuci au folosit seminte de Pin (pinoli) iar acreala vine de la lămâie.